woensdag 29 augustus 2012

Lien Van De Kelder speelt hoofdrol in The spiral, een internationale reeks op Eén


Lien Van De Kelder speelt hoofdrol in The spiral, een internationale reeks op Eén

Lien Van de Kelder jaagt op Rubens en Picasso

 Vier Vlamingen spelen hoofdrollen in The spiral, een thrillerreeks waarvoor acteurs uit zes landen werden gerekruteerd. De reeks start op 9 september 2012 op Eén.

The Spiral gaat over een kunstdiefstal. Op één dag worden in zes Europese landen beroemde kunstwerken gestolen. In ons land gebeurt dat in het Rubenshuis in Antwerpen.

Naast Johan Van Assche, Thomas Ryckewaert en Johan Leysen is er een dragende rol voor Lien Van de Kelder als Europol-agente Roos Dubois. "Hoogtepunt in mijn carrière? Qua productiegrootte wel, al waren er bij Zone stad ook scènes die internationaal mochten gezien worden. Maar het budget lag wel stukken hoger”, zegt die.

Lien Van de Kelder, die geregisseerd werd door haar vriend Hans Herbots, verbleef twee maanden in Kopenhagen voor de opnames. The spiral is meer dan een tv-reeks. De kijker kan via een onlinespel zelf de zes grote meesterwerken opsporen. Eind september is er ook een mega-event in Brussel. “Vlaanderen is volgens mij klaar voor de volgende stap op fictievlak. Al spreekt The spiral wellicht een jonger publiek aan dan Witse.

In The spiral spelen acteurs mee met een stevig cv. Johan Leysen speelde met George Clooney in The American en de Deen Thure Lindhardt acteerde in Angels & Demons."

Nieuw op één: The Spiral, Eén pakt op zondag 9 september 2012 uit met de nieuwe vijfdelige internationale krimireeks The spiral.

Daarin worden op een en dezelfde dag zes wereldberoemde kunstwerken gestolen in musea in zes Europese landen. Johan Leysen, Lien Van de Kelder, Thomas Ryckewaert en Johan Van Assche spelen in The spiral zij aan zij met gerenommeerde acteurs uit Nederland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland. De regie is in handen van Hans Herbots.

Samen met zes andere Europese zenders lanceert Eén in september The spiral, een spannende krimireeks die van start gaat met een van de grootste kunstroven aller tijden. Zes belangrijke kunstwerken worden gelijktijdig gestolen uit musea in zes verschillende landen. Een kunstenaarscollectief uit Kopenhagen en zijn charismatische leider zijn verantwoordelijk, maar de roof verloopt niet zoals ze in gedachten hadden. Wat volgt is een ijzingwekkend kat en- muisspel met de politie.

Lien Van de Kelder: 'The Spiral was als vakantie'
In The spiral spelen acteurs van bij ons zij aan zij met gevestigde namen uit andere Europese landen. Zo vertolkt Johan Leysen de rol van Arturo, het brein achter de kunstroof, en kruipt Lien Van de Kelder in de huid van het personage dat het politieonderzoek aanvoert. Thomas Ryckewaert en Johan Van Assche vertolken de rollen van kunstenaar Francis en van Hector D’Haese.
De Vlaamse acteurs maken deel uit van de internationale cast die verder bestaat uit Tuva Novotny (Eat, pray, love) en Donald Högberg (Milleniumtrilogie) uit Zweden, Tommi Korpela (Rare exports-A Christmas tale), en Elmer Bäck (Där vi en gång gått) uit Finland, Thure Lindhardt (Pelle the conqueror, Into the wild, Angels & demons) en Paw Henriksen (Anna Pihl) uit Denemarken, Viktoria Winge (Reprise) en Nils Jørgen Kaalstad (Varg veum) uit Noorwegen en Teun Luijkx (Flikken Maastricht) uit Nederland.

The spiral is meer dan een spannende televisiereeks. Het publiek wordt nauw bij het verhaal betrokken en zal er zelf deel van kunnen uitmaken via een sociaal onlinespel op www.thespiral.eu. Dat begint net als de reeks met de diefstal van zes grote kunstwerken. Kijkers kunnen de gestolen meesterwerken mee helpen opsporen door uitdagingen aan te gaan en aanwijzingen te ontcijferen op de website.

De gecombineerde inspanningen van de kijker resulteren in ‘s werelds meest waardevolle kunstwerk; een project dat de codenaam The spiral meekreeg. Dat wordt een live-evenement dat op 28 september om 21.00 uur plaatsvindt voor het Europees Parlement in Brussel. Het evenement verenigt alle facetten van de televisiereeks en het onlineverhaal en doet de grenzen tussen realiteit en fictie verder vervagen.

The spiral: op zondag om 21.30 u. vanaf 9 september op Eén.

Een kunstenaarscollectief steelt op dezelfde dag zes kunstwerken uit evenveel Europese musea. Het brein achter de roof is de beruchte street artist Arturo, de rol van Johan Leysen, die de wereld een geweten wil schoppen. Het politieonderzoek is in handen van Roos Dubois, vertolkt door Lien Van de Kelder. Samen met landgenoten Thomas Ryckewaert en Johan Van Assche maken ze in The spiral deel uit van een stevige Europese cast. Het wordt méér dan de elvendertigste krimireeks. De vijfdelige serie is een samenwerking tussen Vlaanderen, Nederland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland waarin bijna uitsluitend Engels wordt gesproken. Toch draagt The spiral een grotendeels Vlaamse stempel: de regisseur is Hans Herbots, bekend van Verlengd weekend en Het goddelijke monster, de productie is in handen van Caviar. ‘Ik was meteen verliefd op het idee, maar op papier leek het gedoemd om te mislukken. Taalproblemen, lange winternachten op het dak van het Europees Parlement, noem maar op’, vertelt Herbots. ‘Het resultaat is een succes. In tijden van economische crisis, waarin Europa in vraag wordt gesteld, zijn wij er toch mooi in geslaagd om een Europese identiteit te doen ontstaan.’

De betrokkenheid van de kijker gaat verder dan lui in de zetel hangen. Via een onlinespel kan iedereen samen met Lien Van de Kelder de gestolen meesterwerken mee helpen opsporen en zelf foto’s en video’s opladen. De climax wordt een live-evenement in Brussel dat wordt geïntegreerd in de laatste aflevering. The spiral wordt vanaf zondag 9 september 2012 uitgezonden op Eén.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten