woensdag 12 december 2012

Beauty with brains: wint Lien Van de Kelder Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2012


Beauty with brains: wint Lien Van de Kelder Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2012

Aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal doen dertig bekende Nederlanders en Vlamingen mee. Zij nemen het op tegen dertig spellingkenners, die zich hebben geplaatst via voorronden in de Volkskrant en de Belgische krant De Morgen.

Maarten van Rossem, Jan van Halst, Lien Van de Kelder, Connie Palmen, Merel Westrik en Herman van der Zandt behoren tot de dertig prominenten die dit jaar meedoen aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De jaarlijkse spellingtoets beleeft zijn 23e  editie en wordt woensdag 12 december 2012 uitgezonden bij de NTR op Nederland 1 en Canvas.

De presentatie is in handen van Philip Freriks en Martine Tanghe. De tekst van Het Groot Dictee wordt dit jaar geschreven door Adriaan van Dis. De jury staat onder leiding van advocaat Inez Weski.

De Nederlandse prominenten zijn: Ingeborg Beugel (journaliste/Giekenlanddeskundige), Eelco Bosch van Rosenthal (verslaggever NOS Journaal), Aaf Brandt Corstius (columniste/schrijfster), Bart Chabot (schrijver/dichter/performer), Fidan Ekiz (documentairemaakster), John Ewbank (componist/muziekproducent), Jan van Halst (voetbalanalyticus), Sergio Hasselbaink (acteur), Marcel Hensema (acteur), Lutz Jacobi (Tweede Kamerlid PvdA), Anne-Marie Jung (actrice), Mona Keijzer (Tweede Kamerlid CDA), Ad van Liempt (journalist), Aicha Marghadi (presentatrice NOS Studio Sport), Connie Palmen (schrijfster), Maartje Paumen (aanvoerster Nederlands dameshockeyteam), Yessin Rahmouni (dressuurruiter), Maarten van Rossem (historicus), Peter Timofeeff (weerman RTL), Merel Westrik (presentatrice WNL) en Herman van der Zandt (presentator NOS Journaal).

De Vlaamse prominenten zijn: Meyrem Almaci (politica), Riadh Bahri (verslaggever VRT Journaal), Rik Coolsaet (hoogleraar Internationale Politiek), Sam De Bruyn (presentator Studio Brussel/dj), Charlotte De Vos (aanvoerster Belgisch dameshockeyteam), Luc Janssen (presentator Canvas), KATO (zangeres/pianiste), Tinka Pittoors  (beeldend kunstenaar), Lien Van de Kelder (juriste/actrice) en Erik Vlaminck (schrijver).


 Door haar ziekte kon Martine Tanghe vorig jaar niet meewerken aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal, maar nu voelt het 57-jarige nieuwsanker zich weer fit en maakt ze haar comeback.

Het was Tanghe zelf die haar terugkeer aankondigde voor de 23e editie van het schrijfevenement, die plaatsvindt in de vergaderzaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal in Den Haag. Dit jaar nemen in totaal dertig bekende Nederlanders en Vlamingen deel aan de uitdaging waaronder actrice en Vlaamse TV babe Lien Van de Kelder, zangeres Kato en radiopresentator Sam De Bruyn.

Zelf meeschrijven? Kijk dan op woensdag 12 december om 21u10 op Canvas naar de uitzending van het dictee.

Lien Van de Kelder keurt uw foto's

Actrice Lien Van de Kelder (30) zetelt in een jury die voor het Radio 1-programma Hautekiet die foto's van luisteraars zal beoordelen. Aanleiding is de heisa rond 21 december, de dag waarop volgens de Maya's de wereld zou vergaan. Presentator Jan Hautekiet vraagt de luisteraars de foto van hun leven in te sturen via de website van Radio 1, voor de goede orde, het gaat hier niet om naaktfoto's. Naast Lien Van de Kelder wordt er ook beoordeeld door Magnum-fotograaf Carl De Keyzer, historicus Bruno De Wever, schrijver Dimitri Verhulst en filmregisseur Fien Troch. Hun selectie belandt in ‘het album van je leven' dat voor 21 december klaar moet zijn.

Volgens de Maya's vergaat de wereld op 21 december. Geleerden zeggen ons dat we ons niet teveel zorgen moeten maken, maar het inspireert 'Hautekiet' tot actie. Het Radio 1- programma vraagt zijn luisteraars om de foto van hun leven op te laden. Die ene foto uit je persoonlijke collectie die het verschil maakt.

'Hautekiet' brengt de verhalen achter de foto's. Via de website van Radio 1 kan je de groei van de indrukwekkende verzameling volgen. Een jury van prominenten kiest uiteindelijk de mooiste foto’s voor een uniek digitaal album dat klaar moet zijn vóór 21 december 2012.

Miljoenen foto's moeten er in de fotoalbums van de Belgen zitten. Sinds de digitale fotografie zijn foto’s zelfs populairder dan ooit geworden. Dankzij het internet en de smartphones is het bovendien heel simpel om foto’s publiek te maken. We zitten op een schat aan beeldmateriaal en daar wil 'Hautekiet' het beste uit halen en delen met de luisteraars.

De jury
Radio1.be wordt, tot de dag dat de wereld vergaat, het visuele platform van de actie. Tot 19 december kunnen de luisteraars de foto’s van hun leven opladen op radio1.be. Het resultaat kan iedereen dagelijks volgen en bewonderen in een online verzameling.

Op vrijdag 21 december kiest een selecte jury de mooiste, de meest waardevolle en meest expressieve. In de jury zetelen Magnum-fotograaf Carl De Keyzer, historicus Bruno De Wever, schrijver Dimitri Verhulst, actrice Lien Van de Kelder en filmregisseur Fien Troch. Hun selectie wordt verzameld in Het album van je leven, dat 'Hautekiet' vóór 21 december wil klaar hebben.

Foto's opladen kan via http://www.radio1.be/fotovanjeleven.

Maarten van Rossem, Jan van Halst, Connie Palmen, Merel Westrik en Herman van der Zandt behoren tot de dertig prominenten die dit jaar meedoen aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De jaarlijkse spellingtoets beleeft zijn 23e  editie en wordt woensdag 12 december uitgezonden bij de NTR op Nederland 1. De presentatie is in handen van Philip Freriks en Martine Tanghe. De tekst van Het Groot Dictee wordt dit jaar geschreven door Adriaan van Dis. De jury staat onder leiding van advocaat Inez Weski. Aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal doen dertig bekende Nederlanders en Vlamingen mee. Zij nemen het op tegen dertig spellingkenners, die zich hebben geplaatst via voorronden in de Volkskrant en de Belgische krant De Morgen. De Nederlandse prominenten zijn: Ingeborg Beugel (journaliste/Giekenlanddeskundige), Eelco Bosch van Rosenthal (verslaggever NOS Journaal), Aaf Brandt Corstius (columniste/schrijfster), Bart Chabot (schrijver/dichter/performer), Fidan Ekiz (documentairemaakster), John Ewbank (componist/muziekproducent), Jan van Halst (voetbalanalyticus), Sergio Hasselbaink (acteur), Marcel Hensema (acteur), Lutz Jacobi (Tweede Kamerlid PvdA), Anne-Marie Jung (actrice), Mona Keijzer (Tweede Kamerlid CDA), Ad van Liempt (journalist), Aicha Marghadi (presentatrice NOS Studio Sport), Connie Palmen (schrijfster), Maartje Paumen (aanvoerster Nederlands dameshockeyteam), Yessin Rahmouni (dressuurruiter), Maarten van Rossem (historicus), Peter Timofeeff (weerman RTL), Merel Westrik (presentatrice WNL) en Herman van der Zandt (presentator NOS Journaal). De Vlaamse prominenten zijn: Meyrem Almaci (politica), Riadh Bahri (verslaggever VRT Journaal), Rik Coolsaet (hoogleraar Internationale Politiek), Sam De Bruyn (presentator Studio Brussel/dj), Charlotte De Vos (aanvoerster Belgisch dameshockeyteam), Luc Janssen (presentator Canvas), KATO (zangeres/pianiste), Tinka Pittoors  (beeldend kunstenaar), Lien Van de Kelder (juriste/actrice) en Erik Vlaminck (schrijver).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten