woensdag 22 oktober 2008

Lien Van de Kelder en Evy Gruyaert dansen in 'Vlaanderen Vakantieland' voor 'Dans Mondial'

Vlaanderens sensueelste mediamadammen Evy Gruyaert en Lien Van de Kelder gaan voor 'Vlaanderen Vakantieland' op zoek naar de ziel van de mooiste en populairste dansen ter wereld. In de rubriek 'Dans Mondial' trekken ze zes weken lang al dansend de wereld rond. 'Dans Mondial', vanaf 25 oktober op Eén.

In zijn nieuwe rubriek 'Dans Mondial' toont 'Vlaanderen Vakantieland' zich van zijn vurigste kant. Het veelbekeken reismagazine stuurt de innemende Evy Gruyaert en Lien Van de Kelder de wereld rond om zich te wagen aan enkele van de meest tot de verbeelding sprekende dansen ooit.

Evy Gruyaert en Lien Van de Kelder brengen geen danscursus, maar maken een onvergetelijke en wervelende dansreis rond de wereld. De dansen die ze uitproberen, vormen de aanleiding voor het verder ontdekken van de cultuur van een stad of land. Nergens ter wereld zit dans immers zo erg ingebakken in de cultuur als in de zes danslocaties die ze bezoeken. In Andalusië laat Evy zich verleiden tot de flamenco en in Buenos Aires geeft ze zich over aan de tango. Caïro weet met zijn intrigerende buikdansen dan weer beweging te krijgen in haar buik. Lien zoekt eerst Oostenrijk op om het mysterie achter de aanstekelijke Weense wals te ontsluieren. In Brazilië laat ze zich meevoeren door de samba en door capoeira en in Havana beweegt ze zich voort op het ritme van de salsa.

Ontmoetingen

Op hun dansreis hebben Evy Gruyaert en Lien Van de Kelder ontmoetingen met gepassioneerde dansliefhebbers van over de hele wereld. Niets zo puur om naar te kijken als mensen die vol overgave met elkaar dansen, weg van de wereld, met alleen oog voor hun partner of de groep. Zelfs wie zelf niet danst, raakt begeesterd en geïntrigeerd door anderen te zien dansen.

Daarnaast hebben Evy Gruyaert en Lien Van de Kelder aandacht voor de mooiste en belangrijkste dansplekjes op hun bestemmingen, die de kijkers echt gezien moeten hebben. Uiteraard verliezen ze daarbij ook andere toeristische hoogtepunten niet uit het oog.

De dansen

Andalusië – de flamenco – 25 oktober

Flamenco is zo kleurrijk en intens als het leven zelf. In het hart van Andalusië ontdekt Evy Gruyaert dat het geen folklore is, maar een actuele en levende kunst. In Sevilla en Jerez de la Fronterra is flamenco echt alomtegenwoordig.

Wenen – de Weense wals – 1 november

In Wenen, de citytripstad bij uitstek, trekt Lien Van de Kelder naar een stijlvol Weens bal. Het woord 'wals' betekent letterlijk 'draaien' en de gelijkmatige bewegingen, het snelle tempo en de prachtige muziek van onder meer Johan Strauss maakten de Weense wals tot een van de populairste gezelschapdansen in de geschiedenis.

Buenos Aires – de tango – 8 november

In Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië en het wereldcentrum van de tango, ervaart Evy Gruyaert dat tango zoveel meer is dan enkele danspassen en wat techniek. Het is bovendien niet alleen een uitdrukking van zinderende emoties, maar ook een uitgesproken sociaal gebeuren, dat ontstond vanuit codes zoals het spel van kijken en wegkijken.

Daarnaast is Buenos Aires natuurlijk ook een fascinerende wereldstad die haar wonden likt na een moeilijk dictatoriaal verleden. In het Parijs van Latijns-Amerika zal Evy niet alleen de chique salons verkennen, maar ook kennismaken met de échte tango, op straat. Wat ze voor geen geld wil missen, zijn de bontgeschilderde huisjes in de wijk La Boca of het Plaza de Mayo, dat grenst aan het Casa Rosada. Het is daar dat Evita Perón in 1951 vanaf een balkon de talrijk opgekomen Argentijnse bevolking toesprak.

Brazilië – samba en capoeira – 15 november

De charme van Brazilië ligt ongetwijfeld bij de Brazilianen zelf. Leven in Brazilië is in de eerste plaats 'voelen' en die gevoelens ook uitdrukken. Het leven in Brazilië is een feest waarop muziek en ritme hun vaste stek hebben veroverd. Lien ontdekt er de capoeira, die door de Brazilianen als cultureel erfgoed wordt beschouwd. Of het nu een dans of een vechtsport is, vinden ze irrelevant, want capoeira – oorspronkelijk een krijgsdans van de slaven – is eerst en vooral een levenswijze. Lien ontdekt ook de samba, de nationale dans van Brazilië.

Caïro – buikdans – 22 november

Vandaag heeft buikdansen vooral een ontspannende functie, maar meer dan waarschijnlijk had de belly dance van oorsprong een magisch-religieus karakter. In Caïro gaat Evy Gruyaert op zoek naar het geheim achter het ogenschijnlijke gemak waarmee buikdanseressen hun buik zo soepel bewegen.

Cuba – de salsa – 29 november

In Cuba leert Lien Van de Kelder de authentieke salsa kennen. En dat betekent dansen op platte (sport)schoenen en niet, zoals in België, op hoge hakken. Maar salsa is ook vrijheid. Alles kan en mag, zolang je maar in het ritme blijft.

Tussen haar lessen door verkent Lien Van de Kelder de hoofdstad Havana. Het is een plek die lijkt stil te staan in de tijd, terwijl de dans er razendsnel evolueert. Lien praat met enkele van de eeuwig jonge Cubaanse oudjes: een bekende radiopresentator en de drummer van de Buena Vista Social Club. Met rum, sigaren, muziek, onweer en salsa heeft Havana alle ingrediënten in huis voor een broeierige Cubaanse cocktail die onvermijdelijk leidt tot lange, hete dansnachten!

Evy Gruyaert en Lien Van de Kelder in 'Vlaanderen Vakantieland' 'Dans Mondial', elke zaterdag om 18.10 uur en op zondag om 17.15 uur op Eén.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten