woensdag 5 september 2012

Nieuwe serie 'The Spiral' - Hans Herbots en Lien Van de Kelder: een samenspel


Nieuwe serie 'The Spiral' - Hans Herbots en Lien Van de Kelder: een samenspel


Wat liefde is, échte liefde, zou ik misschien wel van Lien Van de Kelder en Hans Herbots willen weten. Niemand die De Grote Examenvraag van Het Leven precies kan beantwoorden, maar ik weet wel zeker dat de actrice (29, nog altijd met ogen als meren waaruit elk moment een middelgrote dolfijn kan komen gebuiteld) en de regisseur (42, zachte trekken, slimme woorden) een donkerbruin vermoeden hebben, of toch weten in welke richting ze het moeten gaan zoeken.

Er waait alleszins een gloed over hun gezichten telkens als hun blikken even kruisen: dat is al veel.

Voor het eerst (ik vergeet gemakshalve twee door Herbots geregisseerde afleveringen van 'Zone Stad') hebben ze professioneel samengewerkt: Lien Van de Kelder speelt mee in 'The Spiral', de nieuwe serie in regie van Herbots ('Falling', 'Bo', 'Het goddelijke monster'). 'The Spiral' - zondag is de eerste van vijf afleveringen op Eén te zien - is ambitie . Het is een samenwerking van zes landen, met de Belgische tak van productiehuis Caviar Films als trekker, en verder ook Nederland, Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden - die allemaal ook acteurs en actrices leveren. En de reeks wordt min of meer simultaan uitgezonden in acht landen, waaronder Duitsland en Frankrijk.

Roos Dubois (de rol van Lien Van de Kelder) werkt voor de kunstsectie van Europol, en komt Arturo (de geweldige Johan Leysen ) op het spoor, een enigmatische rebel die vanuit Denemarken met guerilla-acties de door geldzucht en bourgeois oprispingen aangedreven kunstwereld te kijk zet. Hij wordt geholpen door The Artists, zes jonge wolven die leven op het snijpunt van spektakelzucht en mooi engagement, en doktert een krankjorum plan uit: op hetzelfde tijdstip zes belangrijke kunstwerken uit evenveel Europese musea stelen. Wat volgt is de uitgesponnen spanning van 'The Killing', een levendige beeldvoering en krachtig gebeitelde acteerprestaties - allemaal geregisseerd door Herbots, dus.

Opmerkelijk: 'The Spiral' kwispelt, geheel op het ritme van de tijdgeest, met een interactief staartje: via een game op thespiral.eu kan iedereen mee op zoek naar de gestolen kunstschatten, en één en ander moet op 28 september culmineren in een live event voor het Europese Parlement in Brussel.

Lien Van de Kelder «Die integratie van nieuwe media is mooi meegenomen. Maar het zwaartepunt ligt bij de reeks zélf. Je zal ze achteraf perfect op dvd kunnen bekijken zonder dat het moment weg is. Ik denk ook niet dat iedereen die interactiviteit nodig heeft. Ik gok dat mijn broer de game wel meespeelt, maar mijn ouders niet.»

Hans Herbots «Ik ben bang dat we te veel mensen afschrikken als het té technologisch wordt. Ons verhaal is en blijft de basis. Maar ik ben door 'The Spiral' wel beginnen na te denken over de verschillende manieren waarop je zo'n verhaal kan vertellen tegenwoordig. Vlaanderen is één van de dichtst bekabelde landen ter wereld: dat maakt van ons een makkelijke proeftuin voor technologische experimenten, en daar wil ik graag toe bijdragen.

Kobe Ilsen en Lien Van de Kelder te gast bij Marcel Vanthilt in Antwerpen

Marcel Vanthilt legt Kobe Ilsen, die vanaf 5 september drie weken voor hem inspringt in 'Ook Getest op Mensen', op de rooster over het nieuwe seizoen van het programma.

Lien Van de Kelder en Johan Leysen schitteren vanaf 9 september in de nieuwe internationale fictiereeks 'The Spiral' en lichten in 'Villa Vanthilt' al een tipje van de sluier.

Lien Van de Kelder die het openingsshot van het langverwachte The Spiral voor haar rekening neemt, en daardoor het eerste wat kijkers in acht Europese landen tegelijkertijd te zien krijgen van de reeks. Teken dat regisseur en Lien’s vriend Hans Herbots weet wat zijn multinationale publiek wilt: Tetten en talent!

Grensoverschrijdend gedrag op Ned. 3: 'The Spiral' (regie: Hans Herbots) is een pan-Europese coproductie van VARA, Arte, vier Scandinavische omroepen en de VRT (vanaf volgende week is de reeks ook op Eén te zien).

Johan Leysen speelt Arturo,aanvoerder van kunstenaarsgemeenschap The Warehouse, die in zes landen simultaan met zes kunstwerkenaan de haal gaat - in ons land wordt het mooie Rubenshuis binnengedrongen. Eén en ander loopt uiteraard uit de hand en een internationale acteursbrigade moet onder aanvoering van Lien Van de Kelder vijf afleveringen lang een kluwen van mysteries ophelderen. Oh ja, nog dit: de kijker wordt uitgenodigd om via de website thespiral.eu zelf naar de ontvreemde kunstwerken te speuren - naar verluidt bepaalt u zo het verloop van de serie, en zouden fictie en realiteit zich met elkaar vermengen. Wij zoeken intussen uit of dit allemaal wel strookt met het Schengen-verdrag.

In de spannende serie The Spiral wil de charismatische kunstschilder Arturo zes wereldberoemde kunstwerken stelen uit zes Europese landen. Zal zijn plan slagen?


Arturo is de leider van een kunstenaarsgemeenschap uit Kopenhagen. Hij staat bekend om zijn acties tegen de gevestigde orde en wordt daarom gezocht door Europol. Zijn nieuwste plan is om samen met zes jonge artiesten zes kunstwerken uit zes Europese musea te stelen. Deze kunstwerken moeten samen het nieuwe kunstwerk The Spiral vormen. Maar dan gaat er iets gruwelijk mis en moeten de kunstenaars vervolgens niet alleen het plan, maar ook zichzelf van de ondergang zien te redden.

Europese samenwerking
De vijfdelige serie The Spiral is een samenwerking tussen omroepen uit heel Europa. Naast de VARA zijn de andere coproducerende omroepen VRT (België), SVT (Zweden), NRK (Noorwegen), YLE (Finland) en TV3 (Denemarken). Dit betekent dat er niet alleen Engels wordt gesproken in de serie, maar ook bijvoorbeeld Nederlands. Teun Luijkx, je kent hem uit Adam & Eva, speelt de Nederlandse hoofdpersoon in The Spiral.

Internet
De spannende serie is niet alleen op televisie te volgen; ook op internet gaat het verhaal verder. Hier is het de bedoeling om te achterhalen waar de schilderijen zijn gebleven. Je kunt dit doen door op de website van The Spiral verschillende opdrachten uit te voeren. Doe jij de opdrachten het beste? Dan krijg je de meeste credits en maak je meer kans om de locatie te achterhalen.

Na de Scandinavische successen The Bridge, The Killing en Borgen is er vanaf aanstaande zondag The Spiral. En voor het eerst doen ook België (VRT) en Nederland (VARA) mee aan de productie van een dergelijke internationale kwaliteitsserie met Lien Van de Kelder.

De makers van The Spiral moesten beschikken over een lange adem. Want door de vele landen (Noorwegen, Finland, Zweden, Denemarken, België en Nederland), internationale acteurs en vele stimuleringsfondsen die bij de serie betrokken waren, duurde het lang voordat de eerste beelden konden worden geschoten.

Daarbij was het ook bijzonder lastig om musea te vinden die wilden meewerken aan het verhaal van The Spiral, namelijk een internationale kunstroof van schilderijen uit zes musea. Robert Kievit, VARA-hoofd Drama: 'Musea stonden niet te trappelen, ze vreesden uiteraard diefstal van kunst te stimuleren door aan een dergelijk verhaal mee te werken. Maar gelukkig was het Van Abbemuseum bereid om mee te werken.'

Vier jaar na de eerste gesprekken over de internationale co-productie is het dan eindelijk zo ver en gaat de serie in première. En het loopt in alle betrokken landen op dezelfde data, om zo het interactieve deel - daarover later meer - goed te laten werken.

Geloofwaardig
En de eerste twee afleveringen zijn veelbelovend. Het risico dat een veelheid aan nationaliteiten en een crossmediaal concept zouden verzanden in een niet te te volgen allegaartje was aanwezig, maar die angst blijkt onterecht. De sterke regie, de intrigerende beelden van onder meer Kopenhagen en Stockholm (Nationaal Museum) en Eindhoven (Het Van Abbemuseum), de toch geloofwaardig in beeld gebrachte diefstal van zes kunstwerken, maar vooral ook het ingetogen, maar krachtige spel van de acteurs, slepen de kijker in ieder geval de eerste twee afleveringen het verhaal in.

The Spiral vertelt het verhaal van een in Kopenhagen gevestigde kunstenaarsgemeenschap en haar 'charismatische' leider Arturo (gespeeld door de Vlaams-Nederlandse Johan Leysen) . In hun aversie tegen de consumptiemaatschappij komen ze op gezette tijden in opstand tegen de grootverdieners in de kunstwereld, maar het blijft steeds bij - weliswaar professioneel uitgevoerde - pesterijtjes. Als Arturo met het plan komt om zes wereldberoemde schilderijen te stelen uit musea in zes Europese landen en deze middels een ingenieus 'postplan' over de wereld wil laten sturen, is de groep bijzonder enthousiast, al lijkt het onhaalbaar. De kunstroven verlopen bijna perfect, maar toch gaat er iets gruwelijk mis. Europol, maar vooral een groep criminelen met heel wat minder ideële beweegredenen, vormen een gevaar voor het plan, maar ook voor het leven van de jonge kunstenaars zelf.

Eén van de hoofdrolspelers naast Lien Van de Kelder is Teun Luijkx, bekend van zijn rol in de tv-serie A'dam - E.V.A.. In The Spiral is hij een van de leden van het kunstenaarscollectief. Hij speelt een Nederlander, maar spreekt voornamelijk Engels, net als alle andere acteurs. 'Ik geloof dat ik één godverdomme mocht uitspreken, voor de rest is het Engels', vertelt Luijkx, die met veel plezier terugkijkt op de draaiperiode, die voornamelijk in Kopenhagen plaatsvond. 'De repetities waren in Antwerpen alwaar we met de hele groep drie dagen lang achter elkaar oefenden. Dat is heel leerzaam geweest, op die manier kun je je rol pas echt uitdiepen.' Volgens Luijkx is daar ook de band gegroeid tussen de acteurs waardoor de vriendenclub in de serie zelf ook een stuk geloofwaardiger werd.

'Innovatief'
Voor de VARA is het één van de producties waar 'het langst aan gewerkt is', stelt Robert Kievit, die ook wijst op het interactieve deel van de serie dat zich vooral op www.TheSpiral.eu zal afspelen. 'Er zijn extra scenes geschoten die alleen te zien zijn op de site en die kijkers kunnen helpen met het vinden van de schilderijen'. Op de site is ook een game  te spelen, zoals die door de kunstenaars in de serie is opgezet. Kievit: 'Een bijzonder en innovatief project'.

Evenement
Tussen zondag 2 september en vrijdag 28 september kan via de site worden gezocht naar de schilderijen. Op die vrijdag wordt vervolgens tijdens een groot evenement in Brussel de locatie van de kunstwerken onthuld. Ook in andere steden volgen evenementen, maar de locaties daarvan worden later nog bekendgemaakt.

De makers benadrukken dat de serie ook zonder alle crossmediale extra's is te volgen. 'Daar is het meeste budget naar toe gegaan, 90 procent, dus we hebben ervoor gezorgd dat de serie juist ook onderuit op de bank kan worden bekeken. De site is een extraatje', legt de schrijver van de serie, Peter de Maegd, uit. 'Na 28 september is de zoektocht voorbij, maar blijft de site bestaan. Zo kunnen ook de dvd-kijkers er op termijn ook terecht.'

Lege plek in museum
Bezoekers van de musea die meewerken aan de serie, zullen de komende weken overigens ook vreemd opkijken. De 'ontvreemde' werken van onder meer Rubens, Munch en Eckersberg zijn er in het echt ook niet meer te zien. Het Van Abbemuseum in Eindhoven doet het zonder het wereldberoemde Buste de Femme van Pablo Picasso. Op de plek van het schilderij is het beeldmerk van Arturo's club te zien, The Spiral. 'We zien dit als een kans om samen te werken in een grootschalig project met andere Europese musea en om een doelgroep te bereiken die anders misschien niet zo snel naar een museum gaat', verklaart een woordvoerder van het museum.

Max, het Nederlandse hoofdpersonage in de serie, wordt vertolkt door acteur Teun Luijkx (o.a. 'A'dam-E.V.A.'), met daarnaast een rol voor Kenneth Herdigein (o.a. 'Overspel'). De Vlaams-Nederlandse acteur Johan Leysen (o.a. 'De Enclave', 'The American'), speelt Arturo, de leider van de kunstenaars. De andere hoofdrollen worden vertolkt door Tuva Novotny, Donald Högberg (beiden uit Zweden), Tommi Korpela, Elmer Bäck (Finland), Thure Lindhardt, Paw Henriksen (Denemarken), Viktoria Winge (Noorwegen) en Thomas Ryckewaert (o.a. 'Anvers'), Johan Van Assche en Lien Van de Kelder (o.a. 'Flikken Politie Antwerpen, Zone Stad') uit België. De serie is geregisseerd door de Vlaamse regisseur Hans Herbots (o.a. 'Het Goddelijke Monster').