Chris Lomme, Lien Van de Kelder en Jenne Decleir stonden voor de camera in kasteel Mariagaarde in Borgloon voor een kortfilm.
Het straffe is dat scenario, regie en momenteel ook nog de productie in handen zijn van een jonge Maaseikse student. Perry de Loor (20) zit in het derde jaar aan de Media & Design Academie in Genk en de kortfilm ‘In Haar Labyrint’ is zijn afstudeerproject.
Hoe kan een student zulke bekende acteurs als Lien Van de Kelder strikken voor zijn kortfilm?
“Ik heb vorig jaar gefigureerd in de film ‘Christmas In Paris’ waarin Chris Lomme meespeelde. Nadat ik haar het scenario voor mijn project ‘In Haar Labyrint’ had laten lezen, wilde ze graag de hoofdrol spelen. We hebben alles besproken bij een glaasje en het klikte heel goed tussen ons. De naam Chris Lomme heeft het een stuk makkelijker gemaakt om andere acteurs mee aan boord te krijgen. Lien Van de Kelder speelt de andere hoofdrol, Jenne Decleir neemt een belangrijke bijrol voor zijn rekening en ik praat nog met Andrea Croonenberghs.”
Spelen die grote namen gratis mee?
“Ja. Ze krijgen wel een onkostenvergoeding. Chris Lomme wilde zo graag meedoen dat ze aanbod om haar eigen hotelkosten te betalen, maar dat wil ik niet. Ik heb uitgerekend dat ik 7.000 euro nodig zal hebben. Dat budget probeer ik zelf bijeen te krijgen via sponsoring. Voor de opnames kan ik gelukkig bogen op een samenraapsel van vrienden en medestudenten die willen meewerken, en dankzij mijn contacten kan ik een deel van het nodige filmmateriaal gratis of voor een zacht prijsje gebruiken.”
‘In Haar Labyrint’ behandelt het thema dementie. Hoe komt een jonge filmmaker bij dat onderwerp terecht?
“Ik kreeg het idee toen ik demente mensen zag in een rusthuis dat ik bezocht. Mijn film is een psychologisch drama over de demente oma Maria die haar eigen kleindochter Jessi niet meer herkent. Het botst tussen de twee, maar uiteindelijk leert Jessi hoe ze zich moet inleven in het labyrint waarin haar grootmoeder leeft en daardoor krijgen oma en kleindochter opnieuw een band. Het is een moeilijk onderwerp om goed en geloofwaardig over te brengen. Chris Lomme vindt het een uitdaging."
"Om me goed voor te bereiden, ben ik research gaan doen in een rusthuis, om te kijken hoe de demente mensen zich gedroegen. Ze reageerden bijvoorbeeld fantastisch op een muzikant. Een belangrijk punt in het scenario is dat je moet weten hoe je met die mensen moet omgaan. Dementen zijn misschien hun geheugen kwijt, maar niet hun gevoelens.”
Maaseikse filmstudent draait film met Lien Van de Kelder en Chris Lomme
Het gebeurt niet vaak dat een piepjonge regisseur van 21 een topcast bijeenkrijgt om een kortfilm te draaien.
Maaseikenaar Perry de Loor mag niet klagen: hij draait deze dagen in Mariagaarde zijn eerste professionele kortfilm met onder meer Lien Van de Kelder, Chris Lomme en Andrea Croonenberghs.
Maria (Kristin Arras) heeft altijd een goede band gehad met haar kleindochter Jessie (Lien Van de Kelder) maar vanwege haar dementie herkent ze het meisje niet meer. Jessie heeft een fotoboek meegebracht in de hoop dat dit tot herkenning zal leiden. In de slaapkamerscène waarvan we getuige zijn, begint Maria, tegen de regels van het rusthuis in, te tekenen wanneer ze eigenlijk al in bed moet liggen. Jessie maakt dan de tekening af: een bewijs dat ze zich begint in te leven in de wereld van haar oma.
Sponsors
Regisseur Perry de Loor, nog student aan de Media en Design Academie in Genk, heeft zelf het scenario van ‘In haar labyrint’ geschreven en de kwaliteit daarvan heeft acteurs en sponsors over te streep getrokken. De acteurs spelen zelfs gratis. Het Hasseltse productiehuis Cinéarte zorgt voor de technische faciliteiten.
De film, die begroot is op 15.000 euro, wordt in HD opgenomen en kan dus op BluRay-dvd’s worden afgespeeld. Het Wit-Gele Kruis is de grootste financier van het project. “Zij zien er een middel in om familieleden en andere mensen die met dementerenden te maken hebben op een aangename wijze iets bij te brengen over deze problematiek.
“We zijn actueel,” merkt Kristin Arras - tussen twee takes door - op. Vanmorgen was nog in het nieuws dat het aantal geneesmiddelen voor Alzheimerpatiënten met 11 procent is toegenomen.” Zelf heeft de actrice, die onder meer bekend is van ‘Thuis’, gelukkig geen familie die door dementie getroffen is. Lien Van de Kelder evenmin. “Maar ik doe dit omdat het leuk is om te spelen. Nu eens is het emotioneel, dan weer afstandelijk.”
Weesmeisjes
Kristin en Lien zijn gewezen ‘Thuis’-collega’s. “Maar ik ken Kristin al veel langer. Ik heb als kind ooit met haar dochter Frouke in ‘Annie’ gespeeld, allebei als weesmeisjes.”
Perry de Loor heeft evenmin direct te maken met dementie. “Maar het boeit me. Ik had verhalen gehoord van mijn zus, die studeert voor verpleegkundige en zo ben ik me erin gaan verdiepen.” De halve familie van de regisseur is bij het project betrokken en de crew drijft mee op zijn geestdrift.
‘In haar labyrint’ zal op 26 juni in Kinepolis vertoond worden als onderdeel van een event waarop de sponsors zullen worden uitgenodigd. Goedele De Backer, die zich heeft gespecialiseerd in het aantrekken van sponsors via tax shelter, het systeem waarbij privé-investeerders fiscale voordelen genieten als ze investeren in Belgische films, gelooft in dit systeem als extra stimulans voor onze filmindustrie.
“We willen meer geld binnenhalen zodat we een basis hebben voor Perry’s volgende project want hij wil zo snel mogelijk een langspeelfilm maken.”, aldus Lien Van de Kelder.
donderdag 10 februari 2011
dinsdag 8 februari 2011
Lien Van De Kelder uit de kleren: vrijscene in bed Zone Stad!
Waar velen op zaten te wachten werd gisteren werkelijkheid: Lien Van de Kelder ging uit de kleren in Zone Stad. De gelukkige co-acteur in de liefdesscène was Werner De Smedt.
In de reeks was er al langer spanning tussen Lucas Neefs (Werner De Smedt) en Fien Bosvoorde (Lien Van de Kelder).
Toen in de serie ook bleek dat de vrouw van Lucas Neefs, Kathy Van Parys (Tine Van den Brande), er een buitenechtelijke relatie op nahield, was het alleen nog maar afwachten tot er een vrijpartij zou komen tussen Lucas en Fien.
Veel bloot was er in de bedscène echter niet te zien, wat voor veel kijkers misschien een teleurstelling was. De illusie werd alleen gevoed door een zijaanzicht en een blote rug van Van de Kelder.
Of het daar de volgende weken bij blijft, zal de tijd wel moeten uitwijzen.
Volgens ingewijden zal er in de volgende afleveringen meer naakt van Lien van de Kelder te zien zijn
Abonneren op:
Posts (Atom)