donderdag 6 februari 2014

De eindejaarsvragen aan Lien Van de Kelder


De eindejaarsvragen aan actrice Lien Van de Kelder

Wat vindt u de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van het voorbije jaar?

Lien Van de Kelder: Voor mij persoonlijk de geboorte van onze dochter Jeanne en de warmte van haar zussen voor haar. Daarnaast de overlevingskracht van mensen ondanks alle rampspoed die in 2013 overal ter wereld heeft toegeslagen.

Wat vindt u het beste en wat het slechtste radio- en /of tv-programma van 2013?

Lien Van de Kelder: Beste radio: ‘Hautekiet’ (Radio 1), beste tv: ‘Homeland’ (2BE). Slechtste radio/tv: heb ik gelukkig niet gehoord/gezien.

Wat vindt u het beste boek/toneelstuk/concert en wat de beste film/cd van 2013?

Lien Van de Kelder: Boek: ‘Het zevende kind’ (Erik Valeur). Film: ‘La vie d’Adèle’ (Abdel Kechiche), ‘Lincoln’ (Steven Spielberg). Toneel: ‘Garmisch-Partenkirchen’ (Mathijs Scheepers). Concert: Pink Martini in Bozar. Cd: ‘No Deal’ (Melanie de Biasio).

Wie wenst u wat toe voor 2014 (ten goede of ten kwade)?

Lien Van de Kelder: Dat zoveel mogelijk mensen mededogen en milde open aandacht mogen oefenen voor al wat is. En Hans (Herbots, red.) een geweldige release van zijn film ‘De behandeling’ eind januari.

Cultuurvereniging Tinitiatief mocht zich zaterdagavond terecht op de borst kloppen met de organisatie van de eerste Leedse kortfilmavond

Regisseur Piet Sonck vatte het bij aanvang goed samen : ‘kortfilms hebben weinig of geen economische waarde, ze komen enkel op een festival, of op Canvas, na middernacht.’ De vijf vertoonde films konden evenwel het talrijke publiek van GC De Volkskring wel in de ban houden. ‘Ook veel jonge mensen en dat doet bijzonder deugd,’ stelde Arnout Willockx van vzw Tinitiatief vast.

Piet Sonck was gastspreker van dienst. Met zijn eigen productie ‘Traffic Jam’ – in de hoofdrollen Koen De Graeve en Lien Van de Kelder - mocht hij de avond inzetten. Niet onbelangrijk : de Leedse formatie Wolix tekende voor de soundtrack.

Bijzonder geapprecieerd waren de inleidende gesprekken die Piet voerde met regisseurs Kristof Hoornaert (‘The Fall’) en Nicolas Daenens (‘A Day in a Life’). Actrice Zoë Thielemans ( ‘Robyn O’) was verhinderd, maar Laura Verlinden (‘Dood van een schaduw’) maakte de avond meer dan goed.

‘Bekende acteurs’

‘Inderdaad tof dat zoveel bekende acteurs in kortfilms opduiken,’ was ook de vaststelling van regisseur Nicolas Daenens. Naast de reeds geciteerde namen Lien Van de Kelder hadden ook Els Dottermans, Geert Van Rampelberg, Natali Broods en Matthias Schoenaerts een hoofdrol in de vertoonde films. ‘En ze doen dit op basis van het scenario,’ aldus nog Daenens. Wat meteen bewijst dat Vlaanderen een aantal jonge scenarioschrijvers en regisseurs rijk is die zeker een breder publiek verdienen.

Al bij al een zeer geslaagde kennismaking en zoals Piet Sonck besloot : ‘hopelijk komt er een vervolg aan dit initiatief.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten